Chat with us, powered by LiveChat

Zo adverteer je op Google

Door 17 juni 2021Nieuws
SEA

SEA is een afkorting voor Search Engine Advertising, oftewel adverteren in zoekmachines. Bijna iedereen gebruikt Google als zoekmachine, daarom wordt met SEA meestal Google Ads bedoeld. SEA geeft op korte termijn resultaat, in tegenstelling tot SEO. Advertenties zijn namelijk meteen zichtbaar in Google.

De volgende stappen worden gemaakt voordat een advertentie op Google zichtbaar is.

Stap 1: Onderwerp bedenken

Allereerst wordt er een onderwerp bedacht voor de campagne. Hierbij wordt er gekeken naar het doel van de campagne en van de website. Bijvoorbeeld bij notarissen wordt vaak de offerte pagina gepromoot, zodat meer mensen een offerte aan gaan vragen.

Stap 2: Bepalen resultaten

Daarna ga je bepalen welke resultaten je wilt behalen. Wil je dat meer website bezoeken, telefoongesprekken of App-downloads? In ons geval zijn dat vooral website bezoeken, maar er zijn verscheidene opties die je kunt kiezen, zoals;

  • Netwerken – zoekpartners & display
  • Locaties – In welk land, provincie of stad je wil adverteren
  • Talen – Op welke taal je wilt adverteren
  • Budget – Hoeveel je per dag bereid bent om uit te geven
  • Bieden – Op welke manier je wilt bieden op je zoekwoorden
  • Start- en einddatum
  • Doelgroepen – Op wie je jouw advertenties wilt richten
  • Extensies – hier kan je diverse extensies toewijzen aan de campagne

Stap 3: Targeten

De volgende stap is om te gaan targeten. Vraag jezelf af door wie en waar jij wilt dat de advertentie gezien gaat worden? Als een notariskantoor bijvoorbeeld gevestigd is in Katwijk, dan ga je vooral in de buurt van Katwijk adverteren. Dit is omdat klanten van een notariskantoor meestal in de buurt gaan zoeken naar een geschikt kantoor. Met de campagne moet je er dus voor gaan zorgen dat je in de omgeving van Katwijk opvalt met je advertentie.

Stap 4: Budget bepalen

Bij het bepalen van je budget is het belangrijk dat je niet onnodig veel geld gaat besteden, maar ook zeker niet te weinig. Wanneer je te weinig geld uitgeeft, kan het voorkomen dat Google je advertentie niet meer laat zien. Het kan helpen om naar de resultaten te kijken van vorige advertenties. Als het resultaat te laag is, kan je het bedrag verhogen. Het kan gebeuren dat de resultaten hetzelfde blijven, als je het budget verhoogt. Dan moet je gaan kijken in de analyses wat je in de campagne moet gaan veranderen.

‘Soms heb je niks te vertellen, dan moet je gewoon adverteren!’ – Kevin van der Zwet, onze SEA specialist

Stap 5: Zoekwoorden

Nu kom je op het punt dat je gaat bepalen welke zoekwoorden je gaat gebruiken. Hier doen wij eerst uitgebreid onderzoek naar. Je doet dan een zoekwoorden onderzoek. Je maakt een lijst van passende zoekwoorden, die je weer door de zoekwoordplanner in Google Ads kan halen. Deze geeft dan aan op welke zoekwoorden er veel gezocht wordt. Op basis hiervan kun je bepalen welke zoekwoorden interessant zijn te gebruiken. Zoekwoorden die achteraf niet werken kunnen altijd nog veranderd worden.

Stap 6: Advertentie maken

Hierna maak je de advertentie zelf. Je bepaalt een titel, advertentietekst en de landingspagina.  Het is verstandig meerdere advertenties te maken, omdat Google hier veel waarde aan hecht. Maar ook omdat je dan kan zien welke advertenties het beste scoren en welke minder. Deze kun je voor de volgende keer of zelfs tijdens de campagne nog aanpassen.

Stap 7: Analyseren

De laatste stap is het meten van de resultaten. Google Ads stelt je in staat om conversies te meten. Dit betekend dat er bijgehouden wordt of er een aanmelding of aankoop gedaan wordt. Dit wordt gedaan door middel van een aparte pagina die deze gegevens dus allemaal bijhoud. Door conversies te meten krijg je meer inzicht in wat werkt, waardoor je beter kunt sturen. Heb je bijvoorbeeld bepaalde zoekwoorden die veel conversies opleveren, dan wijs je daar meer budget aan toe.

Gemiddeld verdubbelde het aantal offerteaanvragen met Google Adwords’ – Kevin van der Zwet, onze SEA specialist

Wil u meer informatie of heeft u vragen, neem dan contact op met Kevin van der Zwet. Kevin is de verantwoordelijke bij ons over SEA en kan al uw vragen hierover beantwoorden. U kunt gerust een gesprek aanvragen of een e-mail sturen.  Zijn e-mailadres is: kevin@hansluiken.com