Chat with us, powered by LiveChat

Val op tijdens Black Friday: 3 tips

Door 27 november 2019Nieuws

Volgens sommigen staat black in Black Friday voor het feit dat het zwart ziet van de mensen op deze koopjesdag, volgens anderen staat black voor de zwarte cijfers in plaats van rode, wat weer duidt op korting. Wat het ook mag betekenen, deze dag wordt steeds populairder in Nederland.

Consumenten geven 72% meer uit

Dat blijkt wel uit de cijfers. Consumenten geven met Black Friday 72 procent meer uit dan in een normaal weekend. Elektronicazaken zagen de verkopen vorig jaar zelfs toenemen met 84 procent. Kieskeurig deed onderzoek naar hoe Nederlanders denken over deze kortingsdag. Wat opvalt, is dat er een tweedeling zichtbaar is: 57 procent omarmt de dag, 43 procent associeert de dag met misleiding.

Kleine ondernemer: val op!

Toch lijkt het vooral een feestje voor de grote retailers. “De kleine winkelier moet mee”, vertelt Maarten Gijsenberg, Universitair Hoofddocent Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen. “Als de grote winkels het doen en jij niet, dan gaan winkels per definitie naar de grote winkels.” Toch kun je als kleine ondernemer best een graantje meepikken van deze koopjesdag. Experts geven je tips:

  • Frank Kesteren, marketeer bij Kieskeurig, zegt dat transparantie het belangrijkst is. Communiceer duidelijk over de prijzen. Laat zien dat een aanbieding ook een echte aanbieding is.” Hij adviseert het omdat 30 procent van de sceptici die vorig jaar niets kocht tijdens Black Friday, de dag associeert met een misleidend koopfestijn.
  • Ray, Regional Director Sales Northern Europe bij Ingenico: “Zorg ervoor dat je website SEO-vriendelijk is, dat is de enige manier om met de giganten te concurreren als je een klein budget hebt. Gebruik social media als budgetmarketingtool. Wie actief is op social media, verhoogt zijn rangschikking op Google en verbetert de relatie met de klant.”
  • Violaine, Country manager Frankrijk bij Ingenico: “Kleinere retailers kunnen Black Friday en de kerstperiode gebruiken om reclame te maken voor wat ze doen en om te laten zien hoe ze zich onderscheiden van e-commerce giganten. Maar het is ook belangrijk om jezelf bij regionale evenementen op lokaal niveau te promoten. Lokale evenementen zoals kerstmarkten zijn fantastisch voor je zichtbaarheid en naamsbekendheid en voor het vergroten van je klantenbestand.
  • Met die SEO vriendelijkheid en social media weten wij wel raad. Bekijk eens wat wij doen en misschien kunnen we op korte termijn een mooie kerstactie voor je opzetten.