Chat with us, powered by LiveChat

Huis aan huis-folders; het roer moet om!

Door 3 juni 2022Nieuws

Ondernemers die in grote mate afhankelijk zijn van de inzet van de huis aan huis-folders zullen snel iets moeten bedenken om te voorkomen dat de omzet een enorme knauw krijgt. 

Alleen folder in de bus met een ja-sticker

In steeds meer gemeenten mogen reclamefolders alleen nog maar door de bus als er een ja-sticker op zit. Grote gemeenten zoals Amsterdam en Rotterdam voeren dit beleid al enige jaren. Gemeenten willen hiermee op papier besparen. Rotterdam heeft het over 3.8 miljoen kilo per jaar. Grappig is wel dat zij bij het invoeren van de ja-sticker direct aangaven dat de afvalstofheffing niet omlaag zou gaan.

Symbolisch effect

Persoonlijk vind ik dat dit soort maatregelen vooral een symbolisch effect hebben. Het folderpakket wat bij mij deze week binnenkwam woog 66 gram en werd bezorgd door een vader met zijn dochter samen wandelend door de straat en de folders lagen in een oude kinderwagen. Als ik zie wat er bij mijn buren aan webshopbestellingen binnenkomen per week en hoeveel karton er wordt gebruikt om hun aankopen in te verpakken, met aan de binnenkant van de plastic kussentjes zodat de bestelling niet kan breken en dit alles bezorgd met een oude dieselbus, dan weet ik niet wat gemeenten nu aan het besparen zijn. Dit is dweilen met de kraan open. Reclamefolders zorgen in de meeste gevallen voor stimulans van lokaal kopen in plaats nog meer online aankopen en dus nog meer karton bezorgd met dieselbusjes. Maar, dit is niet het punt wat ik wil maken.

Gooi het roer om!

Het punt dat ik wel wil maken is dat ondernemers die de reclamefolder als belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie inzetten, nu snel het roer moeten omgooien. Want het aantal ja-nee stickers zal nu hooguit 20% zijn, dus betekent het dat 80% van het aantal huishoudens per gemeente de folders nu wekelijks ontvangen. Het aantal ja-stickers zal, vermoed ik, op hooguit 5% uitkomen. De folder zal langzamerhand uitsterven want voor een dusdanig kleine groep consumenten kan er geen betaalbare folder meer gedrukt en verspreid worden.

Benieuwd naar mijn visie op dit geheel en wat te doen? Bel me!

0683441700